Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ




ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΣΥΣΤΑΣΗ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ή ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝ ΒΑΡΟΣ
( ΔΜΣ> 25 kg / m2 )








ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ
Καρκίνος οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), παχέος εντέρου, μαστού ( κατά την εμμηνόπαυση), ενδομητρίου, νεφρών
Αποφυγή  πρόσληψης βάρους –κατά την ενήλικη ζωή
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΚΡΕΑΤΟΣ & ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
Καρκίνος  παχέος εντέρου
Να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες
ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΑΛΑΤΙ Ή ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ
Καρκίνος στομάχου
Να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες

ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ & ΤΡΟΦΙΜΑ
Διάφοροι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του οισοφάγου
Να μην καταναλώνονται καυτά

ΠΑΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Καρκίνος ρινοφαρυγγικού, ιδίως όταν καταναλώνονται κατά την παιδική ηλικία.
Να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες
ΑΦΛΑΤΟΞΙΝΕΣ         (φυστίκι αράπικο,αμύγδαλα,  αποξ/να φρούτα,μπαχαρικά,  γαλακτοκομικά)
Καρκίνος του ήπατος
Έκθεση σε αφλατοξίνες τροφών να ελαχιστοποιείται



ΑΛΚΟΟΛ
Ποικίλες μορφές καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος (συκωτιού)
(μικρή αύξηση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν η κατανάλωσή του ξεπερνά τις 2 μονάδες / ημέρα ( 2 units / ημέρα) ).
Γυναίκες:
1 ποτ/ ημέρα
Άνδρες:
2 ποτ. / ημέρα

ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ


ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ
Μειώνουν  κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του στόμαχου και του παχέος εντέρου
Τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων & λαχανκών / ημέρα

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου και ίσως βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Συστήνεται η τακτική σωματική δραστηριότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου